Bogusz Bilewski

          ur. 25 wrzesnia 1930 r.
          zm. 14 wrzesnia 1995 r.


 

Matka chciała, żeby został śpiewakiem, ojciec wymarzył sobie, że syn zrobi karierę inżyniera. Bogusz Bilewski został jednak aktorem. Po ukończeniu krakowskiej PWSA w 1954 roku zadebiutował na scenie teatru Wybrzeże w Gdańsku. Popularność przyniosły mu role filmowe: Kulwieca-Hippocentaurusa w filmie Jerzego Hoffmana "Potop"(1974) oraz Walusia Kwiczoła w serialu TVP Jerzego Passendorfera "Janosik"(1974).

 Wybrana filmografia:

- 1957: Król Maciuś I - U-mun-tu
- 1957: Zimowy Zmierzch - Józek Rumsza
- 1957: Spotkania - pilot Janusz
- 1958: Rancho Texas - Jacek
- 1958: Dwoje z wielkiej rzeki - Janek Wiślak
- 1958: Historia jednego myśliwca - porucznik Stefan Zaremba
- 1960: Ostrożnie, Yeti! - Gangster
- 1960: Decyzja - Michał
- 1962: Wielka, większa i największa - Jean
- 1964: Rękopis znaleziony w Saragossie - Cygan
- 1965: Podziemny front - Gość w kasynie
- 1965: Wystrzał - oficer
- 1965: Markiza de Pompadour - inspektor MO
- 1967: Westerplatte - kapitan Mieczysław Słaby, lekarz
- 1969: Pan Wołodyjowski - Pułkownik
- 1969: Przygody Pana Michała - Muszalski
- 1970: Album polski - Bandyta
- 1970: Pierścień księżnej Anny - Hlawa
- 1971: Nie lubię poniedziałku - Kierowca
- 1971: Kardiogram - komendant MO
- 1971: Zabijcie czarną owcę - szuler
- 1972: Zaraza - kierowca sanitarki
- 1972: Kopernik - Burgrabia lidzbarski
- 1973: Wielka miłość Balzaka - Major Carraud
- 1973: Nagrody i odznaczenia - Intendent
- 1973: Janosik - Waluś Kwiczoł
- 1974: Urodziny Matyldy - Jaworski
- 1974: Godzina za godziną - milicjant
- 1974: Potop - Kulwiec - Hippocentaurus
- 1975: Beniamiszek - Żegota
- 1975: Grzech Antoniego Grudy - Ruryk
- 1975: Wieczne Pretensje - Rysio
- 1976: Hasło - Snopek, szef Kopery
- 1977: Dziewczyna i chłopak - kłusownik
- 1977: Milioner - Majster murarski Bil
- 1978: Pejzaż horyzontalny - chuligan
- 1978: Koty to dranie - Rybak
- 1978: Wszyscy i nikt - organista
- 1979: Na własną prośbę - dziennikarz
- 1979-1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy - Wargosz, rządca w majątku Chłapowskich
- 1979: Aria dla atlety - "Cyklop" Bieńkowski
- 1979: Ojciec królowej - Szlachcic, gość weselny
- 1979: Detektywi na wakacjach - Milicjant "Brodacz"
- 1980: Kłusownik - Kiczyłło
- 1980: Kariera Nikodema Dyzmy - wiceminister Ulanicki
- 1980: Dziewczyna i chłopak - Kłusownik Wilczak
- 1981: Karabiny - bimbrownik
- 1981: Białe tango - Dyrektor PGR-u
- 1981: Klejnot wolnego sumienia - Powieszony szlachcic
- 1982: Na tropach Bartka - pan Leszek
- 1982: Popielec - Pyza
- 1983: Tajemnica starego ogrodu - Henryk Reja
- 1983: Słona róża - malarz Hrusa
- 1983: Kartka z podróży - Restaurator
- 1984: Przemytnicy - "Żywica"
- 1985: Urwisy z Doliny Młynów - "Kapitan Groźny"
- 1985: Porwanie - głos - kapitan Angełow
- 1986: Podróże Pana Kleksa - sternik Talens
- 1986: Zmiennicy - kolekcjoner starej broni
- 1986: Pierścień i róża - Brodacz Pancerny
- 1987: Rzeka kłamstwa - wuj Ksawery
- 1987: Śmierć Johna L. - Okularnik pod Wawelem
- 1988: Przeprawa - Bruzda
- 1989: Powrót wabiszczura - bliźniak
- 1989: Sceny nocne - Bogacz
- 1989: Wszystkie psy idą do nieba (oryg. All Dogs Go to Heaven - polski dubbing)
- 1990: Leśmian - Fiszer Franc
- 1990: Kramarz - Antoni, sprzedawca łańcuszków
- 1993: Przypadek Pekosińskiego
- 1993-1994: Bank nie z tej ziemi - bezdomny "Marlboro
Od nas Czym się zajmujemy Planowanie przyszłości Wspomnienia Kontakt
Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „x” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.